Muhteşem Sunum için 20 İpucu
Etkin liderler iyi iletişim ve sunum becerilerine sahip kişilerdir.Hayatınızın , işinizin bir döneminde siz de bir veya daha fazla sayıda sunum yaptınız ve yapıyor olacaksınız.Her ne kadar mükemmel etkili sunumlar yapabilmek için yıllar alsa da bazı basit yollar hızlıca bu yeteneğinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.İşte size hazırlık,pratik yapmak ve hızlı bir şekilde yeteneğinizi geliştirebilmeniz için birkaç yardımcı ipucu.Aynı zamanda Youtube üzerinden TED Talk linklerini seyrederek harika örnekleri görebilirsiniz.
1. Kendinizi enerji ile doldurun
Dopamin ve epinefrin (adrenalin) zihinsel uyanıklığı düzenlemeye yardımcı olur.Sizin en iyi olmanız gereken zamanlarda önceden protein içerikli yemek yemeniz gerekir. Bunun için son dakikaya kadar beklememeniz çok önemli! Gerçekten gergin olduğunuzda yapmak isteyeceğiniz son şey yemek olmalıdır.
2. Biraz Kortizol Yakın ve Stresten Kurtulun!
Kortizol endişeli veya stresli zamanlarda salgılanan bir hormondur.Yüksek seviyede kortizol yaratıcılığı ve karmaşık bilgileri çözümleme yeteneğinizi kısıtlayabilir. Kortizol bombardımanında durumu okumanız ve tepkilerinizi kontrol etmeniz zorlaşabilir. Kortizol yakmanın en kolay yolu egzersiz yapmaktır. Sunumunuz öncesinde egzersiz yapmanız size sanki topraklama etkisi gibi bir his verir.
3. 2 B Planı Hazırlayın
Eğer siz de benim gibiyseniz, işler ters giderse diye kaygılanıyorsanız ( acaba powerpoint sunumum açılacak mı? acaba biri bana sürekli sorular sorarak saldıracak mı?Sizi en çok korkutan 2 olasılığı seçin ve bunlar için B planı oluşturun.Farklı alternatif senaryolar düşünmek böyle bir durumda ayaklarınızın üzerinde daha dik durmanıza yardımcı olacaktır.
4. Bir Rutin Belirleyin.Pratik Yapın
Sunumunuzun iyi geçmesi için dua edip bazı totemler yapmanızdansa sunum için bir rutin geliştirmeniz daha iyidir.Sunum yapacağınız yeri ve ortamı önceden ziyaret edin.Mikrofon sehpasının yüksekliğini kontrol edin.Sunumunuzu yapacağınız yerde önceden pratik yapın.Bu size rahatlık ve özgüven kazandırıyor olacaktır.
5. Kendinize Başka bir Hedef Daha Belirleyin
Sunumunuz hedeflediğiniz yoldan bazen sapabilir ,heyecan yapmayın!Bu tür durumlarda yan hedefler belirleyip onları elde etme yoluna gidin.Eğer sunumunuzun sonucunda hedeflediğinizi elde edemeyeceğinizi hissettiğinizde pozitif duruşunuzu bozmadan diğer hedefi gerçekleştirmek üzere oyunun yönünü değiştirin.
6. Duygusal bir hikaye anlatın ve duygularınızı paylaşın
Duygularınızı gösterecek bir hikaye anlatın.Eğer üzüldü iseniz, bunu söyleyin. Eğer ağladıysanız, bunu söyleyin. Eğer pişmanlık hissettiyseniz, bunu gösterin. Gerçek hissettiğiniz duygularınızı paylaştığınızda izleyici ile anında ve kalıcı bir bağ kurarsınız. Duygu konuşma becerilerini her zaman güçlendirir.
7. 10 Saniyelik Es verin
Çoğunlukla sunum sırasında duraksamaları seyirci bilinçli olarak yaptığınızı düşünür.2-3 saniyelik duraksamada seyirci kaybolduğunuzu varsayar.5 saniye ise bilerek yaptığınızı.10 saniyeden sonra ise kişi eğer bir şey yazıyorsa bile size bakmak zorunda hissedecektir. Kendine güvenen konuşmacılar sessizlikleri güvenle kullanırlar.Uzun bir duraksama düşüncelerinizi toparlamanıza yardımcı olurken seyircilerinde size bu artı imajı kazandırmasına yardımcı olur.
8. Kendinize Cevaplayamayacağınız bir soru sorun
Seyirciye cevaplayamayacakları bir soru sorun ve “Sorun değil! Ben de yapamam” deyin. Sonrada bunu neden yapamayacağınızı açıklayın.Çoğu kez sunum yapan kişide tüm cevaplar vardır.Ancak bunu yapmanız ve itiraf etmeniz seyirciye doğal insani bir davranış gibi gelir ve sizin bildiklerinize odaklanmaya başlarlar.
9. Kimsenin bilmediği bir şey paylaşın
Kimse “Dün girdiğim sunumda yapılan diyagram muhteşemdi” diye söylemez.Sunumunuzda ilk defa izleyicinin duyacağı bilgileri paylaşmanız “Vaooow” etkisi yaratır ki bu hem katma değer yaratmanızı hem de hatırlanmanızı sağlar.
10. Fikir satmayın!Dinleyiciye Fayda sağlayın
Çoğu kez sunumları yapanlar bir şey satmak, hizmeti tanıtmak ve yeni müşteriler kazanmak için yaparlar veya seyirciler o şekilde düşünürler.Siz bunu yapmayın!Bütün odağınızı seyircilerin maksimum seviyede faydalanmasına harcayın.İnsanlara yaşantıları veya profesyonel işlerinde katkı yarattığınızda satış için yapılması gereken her şeyi zaten yapmışsınız demektir.
11. Mazeret uydurmayın
Çoğu zaman sunumu yapanlar kendilerini daha güvende hissettirdiği için “sunumu yapmak için çok vaktim olmadı ” veya “bu konuda çok iyi değilimdir” şeklinde mazeretler ile sunumlarına başlarlar.Bu dinleyicinin sizin ile ilgili “peki neden o zaman benim zamanımı çalıyorsun?” düşünmesine yol açar.Ne yapmanız gerekiyorsa yapın ve mazeret üretmeyi bırakın.
12. Hazırlığınızı sahnede yapmayın
Sunumunuzu,bilgisayar veya mikrofonunuzu kontrol etmek için sahneye çıkmayı beklemeyin.Bunların hepsini çok önceden yapın.Buna rağmen eğer işler ters giderse sorunu çözünceye kadar (veya diğerleri uğraşırken) gülümseyin ve kendinizden emin gözükün .İşler ters gittiğinde önemli olan şey sizin tepkilerinizdir.
13. Size sorulan soruya cevabı ertelemeyin
Eğer sunumunuz esnasında beklenmedik soru gelirse bu harika bir şey! Demek ki birileri sizi dinliyor! Bu fırsatı kaçırmayın.En iyi sunumlar görüşme gibi geçen interaktif sunumlardır tek yönlü bir iletişim varsa bile.Soruyu mutlaka alın ve cevabı ertelemeyin.
14. Sunum sayfalarını çok doldurmayın
Sunum yazı büyüklüğünü dinleyicilerin yaş ortalamasının iki katı olarak ayarlayın.Yani seyircilerin yaş ortalaması 30 ise yazı büyüklüğü 60 olmalı.Eğer hala sayfanıza kelime koyma ihtiyacınız varsa bu muhtemelen mesajınız yeteri kadar açık ve kuvvetli değil demektir.
15. Sunum sayfalarını asla okumayın
Eğer gerçekten izleyicilerin sunumunuzu okumalarını istiyorsanız onların odağını kaybedebilirsiniz.Eğer siz sunumunuzu okursanız kesinlikle onları kaybedersiniz.Sayfalarınız sizin söyleyeceğiniz noktayı vurgulamalıdır.Noktanın kendisi olmamalıdır.
16. Dikkatinizi kazanmaya odaklayın
“Lütfen herkes telefonunun kapalı olduğundan emin olsun” oyunu oynamaktansa (ki çoğu kapatmayacaktır!) seyircinin dikkatini kazanmaya odaklanın.Sunumunuzu seyircinin size odaklanmaktan başka bir seçenek kalmayacak derecede ilgi çekici yapın , eğlenceli yapın, ilham veren bir sunum hazırlayın.Dinlemek katılımcıların işi değildir.Sizin işiniz onların sizi dinlemek istemesini sağlamaktır.
17. Sorulan soruları her zaman tekrar edin
Mikrofon olsa bile çoğu zaman size sorulan soruları dinleyicilerin pek çoğu duymayacaktır.Bu nedenle size sorulan soruları her zaman tekrar edin ve ardından cevaplayın.Bu size aynı zamanda mükemmel bir yanıt verebilmeniz için düşünmenize zaman kazandırır
18. Dinleyiciye yanında götüreceği bir şey verin
Her zaman seyirciye güne ilişkin normalde duymayacakları bir bilgi verin.Mesajınız ne kadar ilham verici olursa olsun herkes kendi hayatlarına olumlu etki edecek bir şeyi aldığında bunu memnuniyetle karşılar.İlham vermek harikadır ancak kullanışlı uygulanan bilgi her şeydir.
19. Kendinizi her zaman tekrarlayın
Sunum esnasında bazı noktaların altını çizmek ve güçlendirmek adına TEKRAR edin. Söylediğiniz her şeyi hatırlamasalar bile dinleyiciler tekrar ettiğiniz noktaları hatırlayacaklardır.
20. Daima ama daima erken bitirin
Eğer 30 dakikanız varsa 25 dakikada 1 saatiniz varsa 50 dakikada sunumunuzu tamamlayın.Her zaman dinleyicilerin zamanına saygı duyun ve erken bitirin.Varsa soruları alın.Veya sunum sonrasında sizi görmeleri için davet edin.Ama asla geç bitirmeyin.Bu tüm yaptığınız o güzel şeylerin kaybolmasın neden olabilir.
No Comments