Herkesin Yardıma İhtiyacı Vardır.Sizin de!

Posted by | No Tags | Liderlik · Yardım Almak | Herkesin Yardıma İhtiyacı Vardır.Sizin de! için yorumlar kapalı

Yardım istemek hakkında ne düşünüyorsunuz? Yardım isterken ne hissediyorsunuz?
Bu konunun iş dünyası içinde yer alan tüm Liderler ,Yöneticiler ve Çalışanları yakından ilgilendirdiğine inanıyorum.
İş yaşamı zorlu ve rekabetçi ve bazen işler planladığınız gibi gitmeyebilir ve evet zaman zaman sizin de yardıma ihtiyacınız olabilir.
İster şirketin veya temsil ettiğiniz grubun en tepesindeki üst düzey yönetici, ister bir fonksiyondan sorumlu çalışan olun mutlaka bir konuda  yardıma ihtiyacınız olacaktır.
Yardımına ihtiyaç duyabileceğiniz kişi bazen en üstteki yönetici bazen kendi ekibinize henüz yeni katılmış bir çalışan olabilir. Örneğin ben etkili iş ortağı yönetimi konusunda en elle tutulur yardımı ekibimdeki yeni yönetici adayı bir genç arkadaşımdan almıştım. Gerçekten ihtiyaç duyduğunuz yardımı kimden alacağınız değişkenlik gösterebilir. Bu kişi işyerinizden olmak zorunda bile değil. Belki bir tedarikçiniz belki de bir rakibiniz olabilir.
Yardım alma gereksinimimiz doğduğumuz an itibarı ile başlar. Bir bebeğin yaşamını devam ettirebilmesi için anne babasının yardımına ihtiyacı vardır. Bebek bu yardım ihtiyacını sözlerle değil ağlayarak ifade eder çünkü henüz bilinci ve konuşma kabiliyeti gelişmemiştir. Zaman içinde bebek büyür yetişkin bir birey olur ve yardım alma ihtiyacı halen devam eder ama artık bunu ağlayarak ifade etmek yerine konuşarak , anlatarak yapabilir hale gelir.
Gelgelelim artık yardım istemek o kadar kolay olmamaya başlar, özellikle işyeri gibi rekabetçi bir ortamda bu çok daha zor hale gelir. Bunun arkasında kişiye has pek çok farklı kişisel gerekçe veya duygusal neden olabilir. Aşağıdaki 7 düşünce kalıbının iş yaşamında yardım almayı zorlaştırdığını gördüm.

  1. “Beni geri çevirecek,kabul etmeyecek” 
  2. “Beni yanlış anlayacaklar!zayıf ve yetersiz gözükeceğim” 
  3. “Karşımdakine yük olacağım” 
  4. “Kontrolü ve gücümü kaybederim”
  5. “Ben güçlüyüm, yardım ederim. Yardım alamam!” 
  6. “Yardım almayı hakketmiyorum” 
  7. “Başarılı insanlar asla yardım istemezler”

Sizin de fark edeceğiniz gibi bu düşünce kalıplarının ortak yönü ve yardım istememizin önüne geçen şey aslında basitçe şudur. KORKUYORUZ!

Bu korkularımızı bırakın karşımızdaki ile paylaşmayı kendimize itiraf etmekte bile bazen zorlanıyoruz.Korkuyu güçlü olmak zorunda olduğumuza inandığımız iş yaşamında kendimize yakıştıramıyoruz.Korku aslında bizi zayıf gösteren değil bize yardım eden bir duygudur bazen istediğimiz adımları atmamızı engel bile olsa bunu kendimizin kabul ettiği gerekçeler nedeniyle yaparız.
İşte şimdi size bu korkuları ve inançları nasıl aşacağınıza inandığım çok basit bir formül öneriyorum.

EMPATİ yapın! Kendinizi karşı tarafın yerine koyun.Yardım isteyen değil yardımı istenen kişi olun. Diğer perspektiften bakın.
Kendinizi bu rolde hayal edin ve yukarıdaki düşünce kalıplarına karşılık aşağıdaki soruları sorun kendinize ve cevaplayın

  1. Sizden yardım isteyen birini geri çevirir misiniz? Evet ise bunu nasıl yapardınız?
  2. Sizden yardım isteyen bir kişi size zayıf ve yetersiz mi gözükür? Kişi hakkında ne düşünürdünüz?
  3. Sizden yardım isteyen kişi size yük mü olur?Evet ise ne yapardınız?
  4. Sizden yardım isteyen kişi gücünü ve kontrolünü sizce kaybeder mi?
  5. Bunu söyleyen kişi sizce doğru mu söylüyor? 
  6. Bunu söyleyen kişi sizce doğru mu söylüyor? 
  7. Bunu söyleyen kişi sizce doğru mu söylüyor?

Eğer bu soruları cevapladıysanız muhtemelen bu korkulara gerek olmadığını düşünüyorsunuz değil mi?
Şimdi size tüm bu yazının en önemli sorusunu soruyorum!
“Siz bu düşünceler nedeni ile yardım istemekten çekinen/korkan birine ne önerirdiniz?
İşte sizin için sihirli formülü buldunuz!
Haydi şimdi kendi tavsiyenize kulak verin ve ihtiyacınız olan konular için yöneticinizden, çalışanlarınızdan, meslektaşlarınızdan kim sizin için gerekli ise o kişiden YARDIM İSTEYİN!
Murat Bektaşlar

SmartCare


No Comments

Comments are closed.